martes, 17 de mayo de 2011

Manifest 17 de Maig, dia contra la homofòbia


Des de l’any 1990, en que el 17 de Maig la comunitat científica internacional que formava (i forma)  la OMS va decidir excloure dels manuals mèdics la homosexualitat com a patologia (tot i què encara es manté la transsexualitat com a trastorn), hem pogut ser testimonis de grans avenços en matèria de drets de igualtat pel col·lectiu GLTBIQ+. Desprès d’una dècada on els moviments feministes hi tenien una gran activitat i reivindicaven la igualtat de drets, la societat civil de l’Estat espanyol va ser testimoni de la victòria que va suposar la legalització del matrimoni homosexual, el dret a la adopció així com tota una sèrie de drets que no se’ls hi era reconeguts a les persones GLTBIQ+.

Tot i que en matèria de drets s’ha avançat molt, a nivell social no s’ha fet grans avenços. En un estudi realitzat el passat mes d’Abril pel Centre de Investigacions Sociològiques (CIS)  i el Institut de la Joventut (Injuve) mostra que el 79% dels i les  joves han estat testimonis d’agressions verbals cap a persones homosexuals i un 18% fins i tot d’agressions físiques. A més a més un gran percentatge demana tenir més formació sobre la diversitat afectiva i sexual, formació que tot i els avenços legals obtinguts, encara no hi disposem.

A més a més, a aquesta manca de formació i de treball social cal afegir els constants atacs dels sectors conservadors de la societat i de partits polítics cap al col·lectiu GLTBIQ+ i la seva lluita. Recordem les declaracions del representant del PP, Mariano Rajoy, qui afirma que anul·larà els avenços legislatius aconseguits fins ara o la propaganda contra els drets i la diversitat sexual del canal Intereconomia, les declaracions de representants de l’església catòlica com el bisbe Rouco Varela i el papa Ratzinger contra el col·lectiu GLTBIQ+, entre altres. Ens trobem, en un context en que dues persones del mateix sexe, legalment, poden formar una família com una parella heterosexual tradicional, però hi ha una gran possibilitat de que pateixin algú tipus d’agressió física o verbal i tot i així han aguantar com determinats sectors ataquen i busquen limitar els seus drets.

No ens podem conformar amb els avenços legals aconseguits a través de dècades de lluites i reivindicacions, sinó que hem de continuar lluitant pels nostres drets afectius i sexuals i avançar cap a una societat més justa. L’esquerra transformadora no només reivindiquem una igualtat legal, sinó que aspirem a construir una societat on tothom sigui  lliure de viure la seva vida afectiva i sexual que vulgui, sense cap tipus de discriminació i amb igualtat de drets i oportunitats per a tots els individu i per arribar a assolir-ho proposem:

  • Eliminar els privilegis i el finançament públic a les institucions que descrimini per motius sexuals, afectius i de gènere.

  • Donar suport als i les joves i adolescents GLTBIQ+ que hagin estat expulsades de les seves llars o bé hagin marxat voluntàriament per causa de situacions de maltractament i de pressió psicològica.

  • Elaborar un protocol d’identificació, atenció i gestió de les situacions d’assetjament en els centres educatius, en el qual s’incloguin de forma explícita les situacions de discriminació i assetjament per motiu d’orientació sexual o identitat de gènere.

  • Promoure activitats adreçades als i les joves i la població en general, que fomentin la visibilitat de la diversitat sexual.

  • Elaborar material d’informació sobre canvis de sexe en l’adolescència i reivindicarem una major sensibilització cap als i les transsexuals així com la sortida dels manuals de la OMS de la transsexualitat com a trastorn de salut.

El 17 de Maig, més Marica, Bollera i Trans que mai! Revela’t contra la GLTBIQ-fòbia!




No hay comentarios:

Publicar un comentario